Θέματα και Λύσεις για Εξετάσεις ΑΗΚ (Α2-5-7)

electricity authority of Cyprus

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΙΣ 12.5.2024 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1998 (6(I)/1998) ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΔΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΑΡΧΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ Α7 ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΣΧΟΛΗΣ ΜΕΣΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ή ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ

Οι εξετάσεις αφορούν στις θέσεις Τεχνικού Μηχανικού (Ηλεκτρολογία), Τεχνικού Μηχανικού (Πληροφορική) και Βοηθού Γραμματειακού Λειτουργού.

Οι υποψήφιοι θα κληθούν να διαγωνιστούν σε εξέταση ικανοτήτων και εξέταση σε θέμα της ειδικότητάς τους.

Η εξέταση ικανοτήτων θα αποτελείται από ερωτήσεις Διαγραμματικού και Γλωσσικού Συλλογισμού, συνολικής διάρκειας 60 λεπτών. Στόχος της εξέτασης ικανοτήτων είναι να αξιολογήσει την ικανότητα εξαγωγής λογικών συμπερασμάτων και κατανόησης των σχέσεων μεταξύ αφηρημένων πληροφοριών, με τη χρήση λογικού συλλογισμού για αναγνώριση των κανόνων και μοτίβων που διέπουν ορισμένες ακολουθίες σχημάτων και την ικανότητα κατανόησης και εκτίμησης της λογικής γραπτών κειμένων, αφού η ικανότητα γλωσσικού συλλογισμού είναι σημαντική σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την κατανόηση οδηγιών στο εργασιακό περιβάλλον, την ανάγνωση και σύνταξη κειμένων και γενικότερα με την ερμηνεία του γραπτού, αλλά και προφορικού λόγου.

Στις ερωτήσεις που αφορούν στον Διαγραμματικό Συλλογισμό σας παρουσιάζονται προβλήματα με τη μορφή σχημάτων. Στο αριστερό μέρος της κάθε σελίδας, θα δείτε μία σειρά από αφηρημένα σχήματα (5 ή 6 σχήματα), η οποία αλλάζει με κάποιο μοτίβο και από την οποία απουσιάζει ένα σχήμα. Η θέση από την οποία λείπει κάθε φορά το σχήμα υποδεικνύεται με ένα ερωτηματικό (?). Εσείς καλείστε να επιλέξετε το σχήμα που θα αντικαθιστούσε το ερωτηματικό (?) από τις πέντε εναλλακτικές απαντήσεις (Α, Β, Γ, ∆ και Ε), οι οποίες παρουσιάζονται στο δεξί μέρος κάθε σελίδας. Σε κάθε ερώτηση, μία και μόνο μία από τις προτεινόμενες εναλλακτικές απαντήσεις είναι σωστή.

Επισημαίνεται ότι το σχήμα που θα λείπει σε κάθε ακολουθία σχημάτων δε θα είναι πάντα στο τέλος της ακολουθίας, αλλά μπορεί να βρίσκεται εντός της ακολουθίας, σε θέση που θα υποδεικνύεται από το ερωτηματικό (?).

Παραδείγματα:

page13image317627376 page13image317627824 page13image317628144
 
 
 
page13image317628592 page13image317629024 page13image317629328

 Γλωσσικός Συλλογισμός

 Οδηγίες:

Οι ερωτήσεις που αφορούν στον Γλωσσικό Συλλογισμό αποτελούνται από μια σειρά κειμένων, καθένα από τα οποία ακολουθείται από διάφορα σχόλια. Αυτό που σας ζητείται είναι να διαβάσετε το κείμενο και να αξιολογήσετε κάθε σχόλιο σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

Χρωματίστε τον κύκλο Α, εάν το σχόλιο είναι σωστό, με βάση τις πληροφορίες του κειμένου. Χρωματίστε τον κύκλο Β, εάν το σχόλιο είναι λάθος, με βάση τις πληροφορίες του κειμένου.

Χρωματίστε τον κύκλο Γ, εάν δεν μπορείτε να πείτε αν το σχόλιο είναι σωστό ή λάθος, χωρίς να έχετε περισσότερες πληροφορίες.

Δώστε τις απαντήσεις σας βάσει μόνο των πληροφοριών που παρέχονται στο κείμενο. Παραδείγματα για Τεστ Γλωσσικού Συλλογισμού:

Όλες οι περιγραφές των εξοχικών σπιτιών παρέχουν πλήρεις λεπτομέρειες για την τοποθεσία τους και τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να φιλοξενήσουν. Αναγράφεται, επίσης, και ο αριθμός των παιδικών κρεβατιών που είναι διαθέσιμα.

Δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση για τα παιδικά κρεβάτια, αλλά θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι είναι κατάλληλα μόνο για παιδιά κάτω των 2 ετών.

  1. 1  Οι τοποθεσίες των εξοχικών δίνονται μαζί με τις περιγραφές τους.

  2. 2  Όλα τα εξοχικά σπίτια μπορούν να φιλοξενήσουν τουλάχιστον τέσσερα άτομα.

  3. 3  Η κράτηση παιδικού κρεβατιού αυξάνει τη συνολική τιμή.

Ειδικό Θέμα:

Το Ειδικό θέμα θα περιλαμβάνει ερωτήσεις κλειστού και ανοικτού τύπου ερωτήσεις σχετικά με την εξεταστέα ύλη πιο κάτω:

Για τη θέση Τεχνικού Μηχανικού (Ηλεκτρολογία)

  1. Εισαγωγή στον Ηλεκτρισμό: Ηλεκτρική αντίσταση, ηλεκτρικό ρεύμα, ηλεκτρεγερτική δύναμη, ηλεκτρική ενέργεια και ισχύς. Ηλεκτρικά κυκλώματα, νόμος του Ohm, κανόνες του Κίρχωφ. Ηλεκτρικές πηγές, χωρητικότητα μπαταρίας, εσωτερική αντίσταση και συνδεσμολογίες ηλεκτρικών πηγών.

  2. Πηνία και Πυκνωτές: Κατασκευή, χαρακτηριστικά, συνδεσμολογίες, λειτουργία στο εναλλασσόμενο ρεύμα, λειτουργία στο συνεχές ρεύμα, μεταβατικά φαινόμενα και σταθερά χρόνου.

  3. Ηλεκτρικές Μετρήσεις: Όργανα μέτρησης τάσης, έντασης και αντίστασης. Τρόποι σύνδεσης τους στο κύκλωμα. Χαρακτηριστικά οργάνων μέτρησης και επίδραση τους στην ακρίβεια των μετρήσεων.

  4. Συστήματα παρακολούθησης, τηλεμέτρησης τηλεχειρισμού και διαχείρισης ενέργειας (ΣΤΗΔΕ/SCADA EMS).

  5. Εναλλασσόμενο ρεύμα (ΕΡ): Μεγέθη ΕΡ – στιγμιαία τιμή, μέγιστη τιμή, ενεργός τιμή, συχνότητα και περίοδος. Μετασχηματιστές – κατασκευή, λειτουργία, απώλειες και προστασίες (μηχανικές/ηλεκτρικές). Μονοφασικό και τριφασικό ρεύμα, συνδεσμολογία τύπου αστέρα και τύπου τριγώνου (Υ-Δ). Πολικά και φασικά ρεύματα. Άεργος ισχύς, τρίγωνο ισχύος, επιπτώσεις άεργου ισχύος στα ηλεκτρικά συστήματα, συντελεστής ισχύος και μέσα/τρόποι αντιστάθμισης άεργου ισχύος.

  6. Ηλεκτρικές Μηχανές: γεννήτρια συνεχούς ρεύματος, γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος (περιγραφή και αρχή λειτουργίας).

  7. Μεταφορά και Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας: Δίκτυα, Γραμμές Μεταφοράς και Υποσταθμοί. Διακόπτες και διατάξεις προστασίας.

Σημείωση: Για την εξέταση του Ειδικού Θέματος απαιτείται η χρήση υπολογιστικής μηχανής. Είναι υποχρέωση των υποψηφίων να έχουν στην εξέταση υπολογιστική μηχανή που να μην επιδέχεται προγραμματισμό.

Για τη θέση Τεχνικού Μηχανικού (Πληροφορικής)
1. Βασικές αρχές τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ) και Περιφερειακών:

o Αρχιτεκτονική/οργάνωση Η/Υ.
o Δομικά στοιχεία Η/Υ: CPU, Μητρική Κάρτα, Θύρες Επέκτασης, Μνήμη RAM, Κάρτα γραφικών, Δίσκοι, Τροφοδοτικό, Μονάδες Εισόδου/Εξόδου (πληκτρολόγιο, ποντίκι, οθόνη).
o Περιφερειακά: Εγκατάσταση και προβλήματα εκτυπωτών. Οθόνες και ρυθμίσεις οθόνης. o Διαχείριση και αντιμετώπιση προβλημάτων υλικού, λογισμικού και περιφερειακών.

2. Βασικές αρχές Λειτουργικών Συστημάτων - ΛΣ (Αναφορά στα ΛΣ Windows, Linux):

o Εγκατάσταση, αναβάθμιση και επαναφορά ΛΣ. Ρυθμίσεις BIOS και UEFI. Μορφοποίηση (Format) δίσκου και αντίγραφα ασφαλείας και ανάκτηση δεδομένων.

o Αντιμετώπιση προβλημάτων ΛΣ. Προβλήματα εκκίνησης του Η/Υ και εκκίνηση ασφαλείας (Safe Mode). Επανεκκίνηση Η/Υ ο οποίος δεν ανταποκρίνεται (Not Responding). Τρόποι τερματισμού προγραμμάτων τα οποία δεν ανταποκρίνονται. Eργαλεία Διαχείρισης Εργασιών (Task Manager).

o Προβλήματαβελτιστοποίησηςλειτουργίαςκαιρυθμίσειςεφαρμογών/προγραμμάτωνπουφορτώνονταικατάτην εκκίνηση του ΛΣ.

o Απομακρυσμένη παρακολούθηση και διαχείριση συστημάτων.
o Εγκατάσταση, διαχείριση, αναβάθμιση και αντιμετώπιση προβλημάτων λογισμικού και εφαρμογών. o Εικονικό περιβάλλον - Virtualization (Βασικές αρχές και διαχείριση).
o Συντομεύσεις πληκτρολογίου των Windows (Πλήκτρο με το λογότυπο των Windows «Win»).

▪ «Win» + Ρ, «Win» + I, «Win» + A, «Win» + U, «Win» + R, «Win» + D, «Win» + X, «Win» + L, «Win» + Tab o Βασικές εντολές λειτουργικών Linux (sudo, ls, cd, ping, grep, cp, ip, netstat, traceroute, netconfig, κ.ά.).

3. Βασικές αρχές δικτύων Η/Υ:
o Δομικά στοιχεία δικτύων Η/Υ: ▪ Μόντεμ ή διαποδιαμορφωτής (Modem), Διανομέας ή Διακλαδωτής (Hub), Μεταγωγέας (Switch), Δρομολογητής (Router). ▪ Δίκτυα επικοινωνίας (LAN, WAN, VLAN, Διαδίκτυο Internet), οργάνωση, σχεδίαση, δομικά στοιχεία δικτύων, τρόποι και συσκευές, σύνδεση δικτύων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β

Πρωτόκολλα (DHCP, HTTP, SMTP, FTP, κ.ά.), μοντέλο OSI. Συνδεσιμότητα (Fiber, Ethernet, cross-over, straight, κ.ά.).

▪ Ασύρματη επικοινωνία Wi-Fi.

o Αντιμετώπιση προβλημάτων στα δίκτυα Η/Υ. Προβλήματα διαδικτυακών υποδομών, προβλήματα επικοινωνίας σε επίπεδο IP και προβλήματα DHCP και DNS. Σκοπός και χρήση των εντολών «ipconfig», «getmac», «tracert», «netstat», «ping», κ.ά.

Ασφάλεια δικτύων και συστημάτων:

Υποστήριξη χρηστών και συστημάτων: Διαχείριση αιτημάτων υποστήριξης, κατηγοριοποίηση και προτεραιοποίηση.

Για τη θέση Βοηθού Γραμματειακού Λειτουργού

  1. Ο περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμος του 2021 (Ν. 130(I)/2021)

  2. Κ.Δ.Π. 495/2022: Οι περί Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (Όροι Υπηρεσίας Προσωπικού) Κανονισμοί του 2022

  3. Βασικές Αρχές Συντάγματος Κυπριακής Δημοκρατίας.

  4. Ανεξάρτητοι Κρατικοί Αξιωματούχοι.

  5. Κυβέρνηση-Υπουργικό Συμβούλιο.

  6. Βουλή-Βουλευτές.

  7. Δήμοι της Κύπρου-Δήμαρχοι.

  8. Γεωγραφία της Κύπρου (πόλεις, χωριά, επαρχίες).

  9. Ευρωπαϊκή Ένωση (Όργανα, αξιωματούχοι, διαδικασίες).

  10. Επικαιρότητα (εσωτερική και εξωτερική για την περίοδο 1/15-9/5/2024).

  11. Χρήση Η/Υ και σχετικών λογισμικών (word, excel, power point).

  12. Αναζήτηση στο διαδίκτυο και χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ηλεκτρονικού ημερολογίου.

Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου

Related posts

Search ΑΗΚ 4 ΚΕΝΕΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Θέματα και Λύσεις Εξετάσεων ΑΗΚ (Α8-9-11-12) Search