Θέματα και Λύσεις Εξετάσεων ΑΗΚ (Α8-9-11-12)

electricity authority of Cyprus

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΙΣ 11.5.2024 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1998 (6(I)/1998) ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΔΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΑΡΧΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ Α8 ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ Ή ΙΣΟΤΙΜΟ ΠΡΟΣΟΝ

Οι εξετάσεις αφορούν στις θέσεις Λειτουργού ΔΣΜΚ – Λειτουργία Αγοράς, Λειτουργού ΔΣΜΚ – Νομικές Υπηρεσίες, Λειτουργού ΔΣΜΚ – Διοίκηση, Λειτουργού ΔΣΜΚ – Ανθρώπινο Δυναμικό.

Οι υποψήφιοι θα κληθούν να διαγωνιστούν σε εξέταση ικανοτήτων και εξέταση σε θέμα της ειδικότητάς τους.

Η εξέταση ικανοτήτων θα αποτελείται από ερωτήσεις Διαγραμματικού και Γλωσσικού Συλλογισμού, συνολικής διάρκειας 60 λεπτών. Στόχος της εξέτασης ικανοτήτων είναι να αξιολογήσει την ικανότητα εξαγωγής λογικών συμπερασμάτων και κατανόησης των σχέσεων μεταξύ αφηρημένων πληροφοριών, με τη χρήση λογικού συλλογισμού για αναγνώριση των κανόνων και μοτίβων που διέπουν ορισμένες ακολουθίες σχημάτων και την ικανότητα κατανόησης και εκτίμησης της λογικής γραπτών κειμένων, αφού η ικανότητα γλωσσικού συλλογισμού είναι σημαντική σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την κατανόηση οδηγιών στο εργασιακό περιβάλλον, την ανάγνωση και σύνταξη κειμένων και γενικότερα με την ερμηνεία του γραπτού, αλλά και προφορικού λόγου.

o Ασφάλεια δικτύων και δεδομένων: Λογισμικά κακόβουλης χρήσης και λογισμικά προστασίας (Anti-Virus). Μέτρα προστασίας δικτύων, Τοίχος Προστασίας (Firewalls) και Σύστημα Ανίχνευσης Εισβολής (Intrusion Detection System – IDS) , Antispam.
o Αποθήκευση, μεταφορά και προστασία δεδομένων, αντίγραφα ασφαλείας.
o Βασικές αρχές τεχνικής υποστήριξης, προληπτική συντήρηση, συντήρηση, και αντιμετώπιση προβλημάτων σε υλικό, λογισμικό και δίκτυα Η/Υ.
Παραδείγματα:

Τεστ Ικανοτήτων (Οδηγίες και Παραδείγματα):
• Διαγραμματικός Συλλογισμός

Οδηγίες: Στις ερωτήσεις που αφορούν στον Διαγραμματικό Συλλογισμό σας παρουσιάζονται προβλήματα με τη μορφή σχημάτων. Στο αριστερό μέρος της κάθε σελίδας, θα δείτε μία σειρά από αφηρημένα σχήματα (5 ή 6 σχήματα), η οποία αλλάζει με κάποιο μοτίβο και από την οποία απουσιάζει ένα σχήμα. Η θέση από την οποία λείπει κάθε φορά το σχήμα υποδεικνύεται με ένα ερωτηματικό (?). Εσείς καλείστε να επιλέξετε το σχήμα που θα αντικαθιστούσε το ερωτηματικό (?) από τις πέντε εναλλακτικές απαντήσεις (Α, Β, Γ, ∆ και Ε), οι οποίες παρουσιάζονται στο δεξί μέρος κάθε σελίδας. Σε κάθε ερώτηση, μία και μόνο μία από τις προτεινόμενες εναλλακτικές απαντήσεις είναι σωστή.

Επισημαίνεται ότι το σχήμα που θα λείπει σε κάθε ακολουθία σχημάτων δε θα είναι πάντα στο τέλος της ακολουθίας, αλλά μπορεί να βρίσκεται εντός της ακολουθίας, σε θέση που θα υποδεικνύεται από το ερωτηματικό (?).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α

• Γλωσσικός Συλλογισμός
 Οδηγίες:
Οι ερωτήσεις που αφορούν στον Γλωσσικό Συλλογισμό αποτελούνται από μια σειρά κειμένων, καθένα από τα οποία ακολουθείται από διάφορα σχόλια. Αυτό που σας ζητείται είναι να διαβάσετε το κείμενο και να αξιολογήσετε κάθε σχόλιο σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

Χρωματίστε τον κύκλο Α, εάν το σχόλιο είναι σωστό, με βάση τις πληροφορίες του κειμένου. Χρωματίστε τον κύκλο Β, εάν το σχόλιο είναι λάθος, με βάση τις πληροφορίες του κειμένου.

Χρωματίστε τον κύκλο Γ, εάν δεν μπορείτε να πείτε αν το σχόλιο είναι σωστό ή λάθος, χωρίς να έχετε περισσότερες πληροφορίες.

Δώστε τις απαντήσεις σας βάσει μόνο των πληροφοριών που παρέχονται στο κείμενο.

Παραδείγματα τεστ γλωσσικού συλλογισμού:

Οι επιστήμονες ζουν υποχρεωτικά σε μία κατάσταση υπερέντασης, αφού από τη μία πλευρά, είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τους νόμους και τους κανόνες που έχουν ήδη ανακαλυφθεί και από την άλλη, να βρίσκονται σε εγρήγορση για να εντοπίζουν τυχόν ανωμαλίες που μπορούν να συμβούν. Στη δεύτερη περίπτωση, πρέπει να είναι σε θέση να κρίνουν κατά πόσο αυτές οφείλονται σε λανθασμένες παρατηρήσεις και απατηλές εντυπώσεις ή αποτελούν ενδείξεις για την ύπαρξη κάποιου βαθύτερου νόμου, που μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη θεώρηση της επιστήμης.

  1. Σύντομα θα αλλάξει ολόκληρη η επιστημονική θεώρηση των πραγμάτων.

  2. Οι υποθέσεις που κάνουν οι επιστήμονες δεν υπόκεινται σε αλλαγές.

  3. Γεγονότα που φαίνεται να συγκρούονται με τους νόμους της επιστήμης μπορεί να οδηγήσουν σε καινούριες ανακαλύψεις.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β

Ειδικό Θέμα:

Το Ειδικό θέμα θα περιλαμβάνει ερωτήσεις κλειστού και ανοικτού τύπου ερωτήσεις σχετικά με την εξεταστέα ύλη πιο κάτω:

Για τη θέση Λειτουργού ΔΣΜΚ - Λειτουργία Αγοράς

  1. Ηλεκτρικό Σύστημα Κύπρου και Επικαιρότητα: Παραγωγή και Διείσδυση ΑΠΕ, Αποθήκευση, Διασυνδέσεις

    (Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2019/943 σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/944 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, Ευρωπαϊκή Οδηγία 2018/2001 για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές)

  2. Ο ρόλος του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας. Η σχέση Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ), Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ), Λειτουργού Αγοράς και Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ) ως προς την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας: Προβλέψεις ζήτησης και παραγωγής, εφαρμογή και αναθεώρηση κανονισμών αγοράς, εποπτεία της αγοράς.

    (Ο περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμος του 2021 (Ν. 130(I)/2021) καθώς και οι τροποιητικοί του, ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2019/944 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Ιουνίου 2019, Κεφ. V).

  1. Βασικές αρχές λειτουργίας της προθεσμιακής και της προημερησίας αγοράς: συμμετέχοντες, ο ρόλος του ΔΣΜΚ και του λειτουργού αγοράς, τύποι και κανόνες προσφοράς ενέργειας, διαδικασία εκκαθάρισης προσφορών, η σχέση της προθεσμιακής με την προημερησία αγορά.

    (Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού - Έκδοση 2.0 Κεφ. 6 και 7, Παρουσίαση: Προθεσμιακή & Προ-Ημερήσια Αγορές και Παρουσίαση Λογισμικού MMS Ι.Α. Γιαννάκη)

  2. Επικουρικές υπηρεσίες και εφεδρεία: Τι περιλαμβάνουν οι επικουρικές υπηρεσίες και τι η εφεδρεία απροόπτων καταστάσεων, πώς εξασφαλίζονται. Υποχρεώσεις ΔΣΜΚ και συμμετεχόντων στην αγορά αντίστοιχα, συμβόλαια και αρχές πληρωμής τους. Επιλεξιμότητα συμμετεχόντων σε μηνιαίες και ετήσιες δημοπρασίες εφεδρείας.

    (Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού - Έκδοση 2.0 Κεφ. 5, Παρουσίαση: Δοκιμαστική Λειτουργία Συστήματος Διαχείρισης της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού, Διεξαγωγή Δημοπρασιών στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού, Χ. Χατζηκώστας)

  3. Ολοκληρωμένος προγραμματισμός αγοράς: Ενεργειακό ισοζύγιο και αγορά εξισορρόπησης, βασική αρχή λειτουργίας αγοράς (υποβολή προσφορών και δηλώσεων τεχνικοοικονομικών χαρακτηριστικών, προβλέψεις ζήτησης, έγχυσης και απαιτήσεις εφεδρειών), μεταφορά πληροφοριών από τον λειτουργό αγοράς προς τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς βασικά στοιχεία του μοντέλου βελτιστοποίησης του προγραμματισμού (μεθοδολογία, αρχή επίλυσης, αποτελέσματα)

    (Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού - Έκδοση 2.0 Κεφ. 8, Παρουσίαση: Δοκιμαστική Λειτουργία Συστήματος Διαχείρισης της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού, Αγορά Εξισορρόπησης: ΔΟΠ & ΑΕΠΧ, Χ. Χατζηκώστας, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/943 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, Κεφ. 5 και 6)

  4. Αγορά εξισορρόπησης πραγματικού χρόνου: Αρχές λειτουργίας και ο ρόλος του ΔΣΜΚ, δικαιώματα και υποχρεώσεις των συμμετεχόντων, δεδομένα εισόδου και μεθοδολογία επίλυσης του προβλήματος της αγοράς εξισορρόπησης,

    (Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού - Έκδοση 2.0 Κεφ. 9, Παρουσίαση: Δοκιμαστική Λειτουργία Συστήματος Διαχείρισης της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού, Αγορά Εξισορρόπησης: ΔΟΠ & ΑΕΠΧ, Χ. Χατζηκώστας)

  5. Εκκαθάριση αγοράς εξισορρόπησης και αποκλίσεων: Βασικές αρχές εκκαθάρισης προ-ημερησίας αγοράς, ενέργειας εξισορρόπησης και αποκλίσεων. Βασικές αρχές υπολογισμού Οριακής Τιμής Εκκαθάρισης για αμοιβή της Εντεταλμένης Ενέργειας Απόκλισης, Τιμής Εκκαθάρισης Αποκλίσεων και αμοιβής των Επικουρικών Υπηρεσιών.

    (Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού - Έκδοση 2.0 Κεφ. 13, Παρουσίαση: Δοκιμαστική Λειτουργία Συστήματος Διαχείρισης της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού, Εκκαθάριση)

  6. Αρχές τιμολόγησης προημερησίας αγοράς και μηνιαίας εκκαθάρισης, βασικά στοιχεία χρεώσεων που περιλαμβάνονται στα αντίστοιχα τιμολόγια, διαδικασία αμφισβήτησης τιμολογίων, διαδικασία παράβασης συμμετεχόντων.

    (Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού - Έκδοση 2.0 Κεφ. 14)

Για τη θέση Λειτουργού ΔΣΜΚ - Νομικές Υπηρεσίες

  1. Ο περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμος του 2021 (Ν. 130(I)/2021)

  2. Ο περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμος του 1999 (Ν. 158(I)/1999)

  3. Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας 1960, όπως έχει τροποποιηθεί

  4. Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  5. Κ.Δ.Π. 495/2022: Οι περί Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (Όροι Υπηρεσίας Προσωπικού) Κανονισμοί του 2022

Για τη θέση Λειτουργού ΔΣΜΚ - Διοίκηση και

Λειτουργού ΔΣΜΚ - Ανθρώπινο Δυναμικό

  1. Ο περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμος του 2021 (Ν. 130(I)/2021) (Άρθρα 57-84)

  2. Κ.Δ.Π. 495/2022: Οι περί Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (Όροι Υπηρεσίας Προσωπικού) Κανονισμοί του 2022

  3. Ο περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμος του 1999 (Ν. 158(I)/1999)

  4. «Ο περί της Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Συμβάσεων Φορέων που Δραστηριοποιούνται στους Τομείς του Ύδατος, της Ενέργειας, των Μεταφορών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και για Συναφή Θέματα Νόμος του 2016» (Ν. 140(Ι)/2016).

  5. Διοίκηση: Δομές, Οι βασικές λειτουργίες της Διοίκησης, Ηγεσία - Λήψη αποφάσεων, Οργανωσιακή κουλτούρα - Διοίκηση αλλαγών.

  6. Δεξιότητες επικοινωνίας: Επικοινωνία – Συγκρούσεις

  7. Διαχείριση Έργων: Η έννοια του έργου – Κύκλος ζωής έργου, Οργάνωση και διοίκηση έργου, Δομή ανάλυσης εργασιών – Χρονοπρογραμματισμός εργασιών, Προγραμματισμός πόρων, Κόστος έργου.

  8. Προγραμματισμός μελλοντικών αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό

  9. Στρατηγική διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού

  10. Επιλογή ανθρώπινου δυναμικού

  11. Προσαρμογή ανθρώπινου δυναμικού

  12. Εκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού

  1. Αξιολόγηση απόδοσης ανθρώπινου δυναμικού

  2. Απολαβές και Ωφελήματα ανθρώπινου δυναμικού

  3. Εργατική Νομοθεσία:

o Ο περί Προστασίας της Μητρότητας/Πατρότητας Νόμος.

o Ο περί Γονικής Άδειας και Άδειας για λόγους Ανωτέρας Βίας.

Λειτουργός ΔΣΜΚ - Πληροφορικής

  1. Τρέχουσα κατάσταση στο κλάδο της πληροφορικής σε πρακτικές και τεχνολογίες (τεχνολογίες διαδικτύου, υπολογιστικό νέφος, κ.τ.λ.).

  2. Βασικές αρχές τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ): Αρχιτεκτονική/οργάνωση Η/Υ και τεχνικά χαρακτηριστικά, επεξεργαστές, μνήμη RAM, δίσκοι SSD, θύρες επικοινωνίας USB. Διασύνδεση με περιφερειακό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Ελεγκτές και Οδηγοί συσκευών εισόδου/εξόδου.

  3. Λειτουργικά Συστήματα - ΛΣ (Αναφορά στα ΛΣ Windows και Linux):

o Βασικές αρχές λειτουργικών συστημάτων: Αρχιτεκτονική, δομή, οργάνωση αρχείων και καταλόγων, ασφάλεια συστημάτων, χρήση λειτουργικών συστημάτων Linux/Unix και Windows, διαχείριση χρηστών, προγραμμάτων και περιφερειακών συσκευών.

o Αντιμετώπιση προβλημάτων στο περιβάλλον των Windows: Επανεκκίνηση Η/Υ ο οποίος δεν ανταποκρίνεται (Not Responding), τρόποι τερματισμού προγραμμάτων τα οποία δεν ανταποκρίνονται, εργαλεία Διαχείρισης Εργασιών (Task Manager), προβλήματα βελτιστοποίησης λειτουργίας και ρυθμίσεις εφαρμογών/ προ- γραμμάτων που φορτώνονται κατά την εκκίνηση των Windows. Απομακρυσμένη παρακολούθηση και διαχείριση συστημάτων.

o Συντομεύσεις πληκτρολογίου των Windows (Πλήκτρο με το λογότυπο των Windows «Win») «Win» + Ρ, «Win» + I, «Win» + A, «Win» + U, «Win» + R, «Win» + D, «Win» + X, «Win» + L, «Win» + Tab

o Ηλεκτρονικοί υπολογιστές με δύο λειτουργικά συστήματα (Windows και Linux), επιλογή λειτουργικού συστήματος κατά την εκκίνηση το υπολογιστή. Βασικές εντολές Linux (ls, cd, cp, cat, mv, mkdir, rmdir, chown, chmod, rm, man, kill, sudo, pwd, passwd, grep).

o Εξυπηρετητές: Εγκατάσταση, Διαχείριση, Ρόλοι και Πολιτικές Ομάδας (Roles, Group Policies), δημιουργία διαχειριστή τομέα (domain controller), δημιουργία και διαχείριση υπηρεσιάς καταλόγου (Active Directory) με Windows Server, Εγκατάσταση και Διαχείριση Linux Server (π.χ. CentOS, Ubuntu).

  1. Δίκτυα Η/Υ: Σκοπός των βασικών δομικών στοιχείων δικτύων Η/Υ: Μόντεμ ή διαποδιαμορφωτής (Modem). Μεταγωγέας (Switch), Διανομέας ή Διακλαδωτής (Hub). Δρομολογητής (Router).Το μοντέλο OSI, το πρωτόκολλο IP (IPv4, IPv6) και το σύστημα ονοματοδοσίας DNS (Domain Name System). Ασύρματη επικοινωνία Wi-Fi

  2. Κυβερνοασφάλεια:

o Τύποι απειλών (threats) και ευπάθεια συστημάτων (vulnerabilities). Λογισμικά κακόβουλης χρήσης και λογισμικά προστασίας (Anti-Virus). Είδη επιθέσεων. Μέτρα προστασίας δικτύων, Τοίχοι Προστασίας (Firewalls) και Σύστημα Ανίχνευσης Εισβολής (Intrusion Detection System – IDS). Έλεγχος Προσπέλασης, Ταυτοποίησης και Αυθεντικότητας .....

o Μέθοδοι κρυπτογράφησης και ασφαλούς επικοινωνίας
o Εμπιστευτικότητα,Ακεραιότητα,Διαθεσιμότηταπληροφοριών o Πολιτικές ασφάλειας Η/Υ, δικτύων και πληροφοριών

  1. Αποθήκευση, μεταφορά και προστασία δεδομένων, αντίγραφα ασφαλείας και έλεγχος πιστότητας. Backup/ Εφεδρεία στο υπολογιστικό νέφος (Cloud), συστοιχίες δίσκων Raid.

  2. Εικονοποίηση και Εικονικές Μηχανές (Virtualization και Virtual machines): Δημιουργία και διαχείριση Εικονικών Μηχανών.

  3. Υπολογιστικό Νέφος (ΥΝ): Χαρακτηριστικά, μοντέλα ανάπτυξης και μοντέλα υπηρεσιών του ΥΝ. Τεχνολογίες και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, Εργαλεία και υπηρεσίες Google Cloud και Microsoft Azure.

  4. Διαδικτυακή Συνεργασία (Online Collaboration): Χρήση εργαλείων παραγωγής και συνεργασίας (online collaboration tools) όπως το Google Workspace και Office 365, Ρυθμίζει λογαριασμούς για διαδικτυακή παραγωγή, εργαλεία, ρυθμίσεις. και διαχείριση (Admin/User/Application). δικτυακή αποθήκευση (online storage) και διαδι- κτυακές εφαρμογές παραγωγικότητας (web-based productivity applications), Ηλεκτρονικά εργαλεία τηλεδιάσκεψης (π.χ. Teams και Zoom). Ηλεκτρονικά εργαλεία διαχείρισης περιεχομένου και τηλεσυνεργασίας (π.χ. Microsoft SharePoint, Dropbox, Google Drive). Εργαλεία διακίνησης αρχείων (π.χ. WeTransfer).

  5. Βάσεις δεδομένων: Οργάνωση, διαχείριση και συντήρηση βάσεων δεδομένων. Εξυπηρετητές βάσεων δεδομένων (Database Servers), αρχιτεκτονική και βασικές λειτουργίες. Οδηγίες SQL (SQL commands), Διαγράμματα Σχέσεων Οντοτήτων (Entity-Relationship Diagram), Μοντέλα Βάσεων Δεδομένων, εξέλιξη των Βάσεων Δεδομένων σήμερα.

page18image1684415600

Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου

Related posts

Search Θέματα και Λύσεις για Εξετάσεις ΑΗΚ (Α2-5-7)